V poslední době se mi množí dotazy nebo možná poznámky, že pokud při lekci neteče pot proudem, tak je to cvičení o ničem. Dost častý omyl, ale každý si na to musí rozhodně přijít sám. Ale málokterý kulturista má dobré svalové rozpětí-protažení svalů. Jinak, možná je fajn připomenout, že potom neodchází tuk :)!

Co je kardio

Menší připomenutí v článku na fitlio.
Kardio cvičení jsou cviky, které nám pomáhají zbavovat se tuků a spalovat kalorie. Pokud vás trápí tlustá stehýnka, špíčky na bříšku, zkrátka vše, co se při skákání pohybuje víc, než by mělo. Tak právě tyto části těla potřebují zásah kardio cvičení. Kardio je vytrvalostni pohybová aktivita, která vás nutí se zadýchat, zrychlí vám metabolismus a nabudí tělo ke spalování tuků. Je důležité, abyste si hlídali tepovou frekvenci. Pokud se dostanete do kardio zóny, tak máte vyhráno a začínáte spalovat. Výpočet tepové frekvence zde.

Co je core

Snad nejčastěji používaným slovem v současném fitness je slovo CORE. Co to tedy je? V překladu, CORE = jádro, střed, podstata. Core je tedy střed těla, jakýsi základní stavební kámen, který je potřeba uvnitř těla pořádně upevnit, aby tvořil našemu tělu stabilní oporu. Bez zpevnění středu těla bude veškeré cvičení pouze „povrchové“ Ale je fakt, že pokud toužíte pouze po viditelných svalech, tak to možná postačí… Core nás učí naslouchat vlastnímu tělu a dokáže nám změnit vnímání vlastního těla.

Aktivuj core a aktivuješ život ve vlastním těle

Představme si, že tento kámen máte uvnitř břicha a má tvar válce. Stěny této krabice jsou hluboké svalové struktury, tedy svaly, které jsou uloženy až pod těmi povrchovými, proto jsou také nazývány hlubokým stabilizačním systémem.Více o hlubokých svalech zde . Zajišťují správné držení těla, jejich správnou funkcí dokážeme redukovat či odstranit bolesti zad, krční páteře či velkých nosných kloubů jako jsou kyčle, kolena, pletenec ramenní, díky posílení pánevního dna lze zabránit inkontinenci či podpořit sexuální funkce, velkou roli hraje také při početí či po porodu.

Silný a stabilní trup jsou základem všech silových a kondičních programů, neboť vytvářejí stabilitu pro všechny ostatní pohyby v kinetickém řetězci. Dále pomáhá předcházet zraněním a nerovnováze v pohybech, které jsou často výsledkem nestabilního a slabého trupu. Silné „core“ centrum těla je prevencí případných zranění a má vliv na správnost provedení veškerého pohybu a jeho efektivitu.

Jídlo je základ

Ale pokud chcete hubnout, tak si musíte uvědomit, že základ je ze 70% ve stravě. Je pravda, že například cvičíte 10 hodin týdně, ale pak máte dalších 168 hodin na to, abyste si dřinu nepokazili špatnou stavou Soustřeďte se na skutečné jídlo a potraviny – zelenina, ovoce, zdravé tuky, maso… Nejčastější chyby při hubnutí, článek zde .

Kardio versus Core nejde porovnat, je to o tom, co očekáváte a jak přistupujete k vlastnímu tělu. O prioritách. Každopádně ideální přístup k vašemu tělu by nikdy neměl být pouze jednostranný pohyb nebo jeden styl cvičení. Nikdy nezapomínejte na kompenzační prvky a především psychickou pohodu.